Miks just lavendel?

Nagu paljud teisedki taimed, on lavendel kasulik mitmel erineval põhjusel. Ta on laialt tuntud oma aromaatse lõhna poolest, omab ravitoimet ning tema lehed ja õied lisavad peenardele imekauneid värvinüansse. Lisaks meelitab lavendel aeda mesilasi, kimalasi ja kauneid värvilisi liblikaid.

Üks ääretult tänuväärne omadus on lavendlil veel, nimelt toimib see loodusliku putukatõrjena. Lavendli lõhn peletab sääski, koiliblikaid, kirpe ja kärbseid. Lavendli lõhn on inimestele ja mesilindudele meeldiv, kuid sääskedele, kärbestele ja teistele soovimatutele putukatele ei ole see ninamööda.

Kärbeste toast eemal hoidmiseks säti vaasidesse kuivatatud lavendlikimpe ning istuta maja sissepääsude lähedusse lavendlit. Ka lemmikud istumisnurgad aias tasub lavendliga ääristada ning sättida terrassilauale potike lavendliga.

Lavendli istutamine ja hooldamine

Parim aeg lavendli istutamiseks on kevad, sest maapind hakkab tasapisi soojenema ning see lavendlile meeldib. Taimi istutama hakates pea meeles:

*Lavendlile meeldib kuiv, päikesepaisteline ja tuulte eest varjatud kasvukoht. Muld võiks olla lubjarikas ja kerge, mitte väga rammus ja pisut aluseline kuni neutraalne, hästi sobib ka kivine pinnas. Samuti peaks muld olema vett hästi läbilaskev. Happeline muld lavendlile ei sobi.
*Lavendel ei talu liigniiskust ja üleväetamist.
*Kaks korda aastas võiks taimi tagasi lõigata — kevadel teha nn korrastuslõikus, et puhmale kenam kuju anda ja eemaldada elutud varred ning teist korda lõigata tagasi pärast õitsemist.
*Taimede istutuskaugus võiks olla ca 35-40 sentimeetrit.
*Lavendel on suurepärane kaaslane roosidele (lavendli aromaatne lõhn meelitab ligi kasulikke putukaid, kuid peletab ebameeldivad ja tülikad kahjurid nagu lehetäid, nälkjad ja tuhatjalad, ühtlasi ei meeldi lavendli tugev ja iseloomulik lõhn närilistele (hiired ja rotid), kes samuti roose kahjustama kipuvad).

Oma-aia lavendli kasutamine

Lavendlitaimes, peamiselt õites, leidub rikkalikult väärtuslikke eeterlikke õlisid. Lavendel on rahustavate ja antiseptiliste omadustega ning temaga saab ravida unetust, ärritust, puhitusi ja koolikuid, samuti aitab ta erinevate valude korral. Aromaatset lavendliõli võid ka ise kodus valmistada, lisades vedelamale taimeõlile lavendliõisi (päris lavendliõli valmistatakse siiski pressimise teel).

Lavendliõite kogumiseks tuleks õiekobarad maha lõigata enne nende avanemist ehk et siis, kui õied on alles nupus. Parim korjeaeg on ennelõunal ja kindlasti tuleks õite korjamiseks valida kuiv ja päikeseline päev. Kuivamiseks vajavad õisikud varjulist õhurikast kohta, kõige parem on need puntidena üles riputada. Kui õisikud on täielikult kuivanud, hõõrutakse õied vartelt maha ning säilitatakse õhukindlalt suletud läbipaistmatus anumas.

Lavendel toob hea une. Kuivatatud lavendliõitest võib valmistada und soodustavat teed või tilgutada padjale või voodilinadele mõned tilgad lavendli aroomõli. Ka lavendliõite või -õliga täiendatud vann mõjub rahustavalt ja lõõgastavalt ning toob hea une. Kui kasutad tatrapatja, võid lavendli kuivatatud õied lihtsalt padja sisu hulka segada.

Looduslik (pea)valuravim ja põletike tohterdaja. Lavendliõliga määrimine aitab peavalu ja migreeni puhul ning toob leevendust isegi seljavalule, ürdikompressid parandavad verevalumeid ja turseid. Lavendli(õite)vann aga mõjub hästi päikesepõletuse korral ning vähendab nahaärritusi ja putukahammustustest tingitud sügelust.

Maitsetaimena kasutatakse lavendli kuivatatud õiepungi, samuti noori lehti. Lavendlit võib lisada erinevatele moosidele (lavendliõitega mustika- või maasikamoos viib keele alla!), jookidesse ja küpsetistesse (lavendli kuivatatud õied sobivad imehästi ka kookide/tortide kaunistamiseks), samuti annab lavendel mõnusaid maitsenüansse uluki- ja lambalihale. Värskeid noori võrseid võib kasutada rohelistes salatites, suppides ning praetud kala ja liha juures.

Muud kasutusviisid. Laialt on tuntud lavendli koisid peletav toime — selleks riputa riidekappi hõredast riidest valmistatud kuivatatud lavendliõitega täidetud kotikene. Lisaks koipeletusele annab see kappidesse imehea lõhna.