Eurostati andmetel on ehitusmaterjalide hinnad kasvanud 2024. aasta I kvartalis võrreldes eelmise aastaga 7,1%, samal ajal on meie lõunanaabrite lätlaste ja leedukate juures on hind tõusnud 1,8% võrra. See tähendab, et 30% Eesti inimestest on sunnitud vajaliku koduremondi edasi lükkama.

„Pikalt kestnud kõrge inflatsioon ja ebakindel aeg majanduses on selgelt pausile pannud paljude inimeste ehitus- ja remondiplaanid. Seda näitavad ka viimased andmed näiteks ehitus- ja mööblipoodidest. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on vähenenud nende klientide hulk, kes on pangast remondi eesmärgil laenu küsinud ja seda olukorras, kus laenutaotluste arv teiste eesmärkide täitmiseks on tõusnud. Kuna ehitusmaterjalid on hinnatõusust mõjutatud, on remonti planeerides veel olulisem võrrelda hindu, kasutada ära soodustusi ning võtta teenuste jaoks võrdlevaid pakkumisi,“ edastas Citadele Eesti jaepanganduse juht Marina Hakiainen.

Uuringufirma Norstat abil küsitles Citadele Eesti, Läti ja Leedu inimesi ning selgus, et remondiga kavatseb sel aastal alustada või pooleliolevaid töid jätkata kokku 34 protsenti Eesti inimestest. Vastajatest 32 protsenti ütles, et nad kas tegid hiljuti remonti või seda pole lihtsalt vaja.

Sama Citadele küsitluse tulemustest selgus lisaks, et 54 protsenti nendest, kes kavatsevad sellel aastal veel kodu remondi ette võtta, plaanivad kogu remondi läbi viiaa enda või pereliikmete ühise jõuga. 37 protsenti märkis, et teevad väiksemad tööd ise ja üksnes keerulisemad usaldatakse professionaalidele.

Kui võrrelda tulemusi Läti ja Leeduga, siis seal on vähem neid, kes vahendite puudumise tõttu remonti teha ei saa. Kui Eestis vastas nii 30 protsenti, siis Lätis oli see number 23 protsenti ja Leedus 20 protsenti.

„Leedus oli tunduvalt rohkem neid, kes arvasid, et neil lihtsalt pole remondi järele vajadust. Nii vastas seal kokku 40 protsenti uuringus osalenutest,“ edastas Hakiainen.