Veeleke kodus

Veeleke ei ole kunagi hea ja kui see juhtub, peab sellega kiiresti tegelema. Kui lasta lekkinud veel sügavamale pinnasesse tungida, siis suurenevad kahjud, mille kõrvaldamine võib osutuda hiljem väga kulukaks.

Millised on lekke märgid ja põhjused?

Veeleke võib-olla ilmselge, nii et leiad põrandalt suure veeloigu, või ka varjatud, nii et see väljendub vaid plekina näiteks laes. Kõik oleneb, kust leke pärineb, samuti sellest, kas see on endiselt aktiivne või mitte. Pole oluline, kui suure või väikese lekkega on tegu, probleemiga tuleb hakata kohe tegelema.

Keera vesi kinni

Kohe, kui veeleket kuskil kahtlustatakse, tuleks esimese asjana vesi kinni keerata. Kui aga leket ei saa peatada vaid korteris oleva kraani abil, tuleb pöörduda korteriühistu juhi poole ja paluda temal või mõnel teisel vastutaval isikul terves trepikojas vesi kinni keerata.

Nihuta mööblit või kata see kinni

Mööbel, mis on liiga suur või raske, mida lekke alt või juurest minema lükata, tuleks katta veekindla kattega, näiteks kile või presendiga. Kui vesi lekib otse põrandapinnale, peaks selle ruttu ära kuivatama.

Loo väike äravooluauk

Aseta lekke alla ämber või suurem kauss. Kasuta kruvikeerajat või suurt naela, et lakke auk teha. Lakke tehtud väikese augu saab hiljem lihtsate vahenditega parandada, kuid vee tõttu tekkinud suure augu parandamine oleks olnud kordades kallim.

Tee lekkekoht kindlaks

Kui õues pole mõni päev sadanud, võib katkise katuse kui võimaliku lekkekoha välistada.

Olles teinud kindlaks, et keegi vett ei kasuta, vaata veemõõdikut, mis võib olla vannitoas, köögis, garaažis või mujal. Kui mõõdikul olev ratas pöörleb, tähendab see, et kuskil torustikus vesi liigub ja tegu on torustiku probleemiga. Kui aga ratas ei liigu, pärineb leke katuselt.

Kontrolli katust

Olles sooritanud veemõõdiku testi ja teinud kindlaks, et leke ei pärine torustikust, kontrolli katust. Selleks mine pööningule või võta pikem redel ning püüa seal auk leida. Kui vesi on kogunenud ühte kohta ega ole edasi levima hakanud, on tõenäoliselt võrdlemisi lihtne ajutiselt auk parandada ja sellega leke likvideerida.

Problemaatiline katus tekitab lekkeid iga kord, kui väljas on suurem vihmasadu, seega tee kindel ja kaalutletud otsus.

Kutsu torumees

Kui veemõõdiku test näitab, et leke tuleneb torustikust, siis lekke tuvastamine ja parandamine pole töö, mida asjatundjad soovitavad ise ära teha. Torustiku leke võib toimuda laes ja seinas, kohtades, kuhu niisama ligi ei pääse. Vesi võib voolata ka peamisest allikast edasi teisejärgulisse allikasse, mis muudab lekkekoha tuvastamise veelgi raskemaks.

Halb lõhn vannitoas: põhjused ja lahendused

Üks peamisi põhjusi, miks isegi kõige maitsekamalt sisustatud vannituba võib kaotada oma võlu, on ebameeldiv lõhn. Järgnevalt uurime põhjalikumalt, mis on peamised ebameeldivate lõhnade põhjused ja kuidas saaksime neid olukordi lahendada.

Haisulukk on ära kuivanud

Selleks, et kanalisatsiooni heitvee hais ei saaks vannituppa levida, paigaldatakse kõikide äravoolukohtade, nagu kraanikauss, dušš, vann või pesumasin, alla spetsiaalne U-kujuline torustiku osa, mida tuntakse haisulukuna. Haisulukk toimib lõhnade eraldajana, kuna normaalses seisundis on see täidetud veega, moodustades tõkke vannitoa ja kanalisatsioonitorustiku vahel.

Halva lõhna probleem võib tekkida siis, kui haisulukk mõnel põhjusel kuivab.

Selle probleemi vastu on lihtne lahendus – piisab vaid sellest, et kraan lahti teha ja lasta alla voolaval veel haisulukk uuesti täita.

Kanalisatsiooni õhutustoru on ummistunud või katki

Igas kanalisatsioonisüsteemis peab lisaks haisulukule olema korralik tuulutus, mis takistab olukorda, kus negatiivse rõhu mõjul tõmmatakse haisulukust ära kanalisatsioonivett ja halvad lõhnad vabalt vannituppa levivad. Kui aga õhutustoru on ummistunud või katki, võib kindel olla, et kanalisatsioonilõhnad pääsevad vannituppa.

Kui kahtlustad, et sinu kanalisatsiooni ventilatsioonitoru on ummistunud, tee kindlaks, kus see asub, ja kontrolli selle olukorda. Kuna ummistus või mõne toru osa purunemine ei pruugi alati olla silmanähtav, võib spetsialisti abi olla vajalik.

Kanalisatsioonitoru on katki

Kanalisatsioonitorud, mis ühendavad sinu kodust veevarustust ühiskanalisatsiooniga või krundil asuva septikuga, võivad teatud tingimustel, näiteks maapinna vajumine või puujuurte surve, puruneda. Samuti on ohus need torustikud, mis on lihtsalt vananenud ja hakkavad oma eluea lõppu jõudma. Kui kanalisatsioonitoru puruneb, võib sellest välja lekkiv reovesi tekitada ümbritsevas piirkonnas äärmiselt ebameeldiva lõhna ja kanalisatsioonist välja pääsevad gaasid võivad tungida ka eluruumidesse.

Kui kahtlustad, et sinu kanalisatsioonitoru võib olla purunenud, on kõige mõistlikum kutsuda kohale torumees.

WC-poti ja kanalisatsioonitoru ühendus ei ole õhutihe

Olenemata sellest, kas tualettpott on paigaldatud põrandale või seinale, on kõige olulisem tagada, et see ühendus oleks täielikult õhutihe. Selleks paigaldatakse poti ja kanalisatsioonitoru vahele tihend või suletakse poti äravoolukoht silikooniga. Kui valitud tihendusvahend kahjustub ja sinna tekivad praod, võib juhtuda, et kanalisatsioonilõhnad hakkavad nende kaudu vannituppa lekkima.

Ainsaks lahenduseks sellele probleemile on tihendi või silikooni väljavahetamine.

Kanalisatsiooni äravoolutorudes on ummistus

Kanalisatsiooni võivad aja jooksul sattuda juuksekarvad ja toidujäägid, mis võivad seebi ja rasvajääkidega segunedes hakata lagunema, tekitades väga ebameeldiva lõhnaga ummistuse.

Kui ummistus on tekkinud, pole soovitatav seda lahustada kangete kemikaalidega, sest see võib kahjustada kanalisatsioonitorusid. Selle asemel võid esmalt proovida avada äravoolu all oleva haisuluku ja seda puhastada, kuna palju veega alla läinud orgaanilisest materjalist võib sinna kinni jääda. Kui see meetod probleemi ei lahenda, kutsu torumees, kellel on vajalikud vahendid kaugemate kanalisatsiooniosade puhastamiseks.

Allikas: Hange.ee blogi

Millal on vaja vett puhastada ja milliseid filtreid kasutada?

Eestis elades ei mõtle me kuigi sageli sellele, kust puhast joogivett saada, sest enamasti on kraanivesi igati joogikõlbulik.

Millal vett puhastada?

Meie veel on hea kvaliteet ja selle üle võib uhkust tunda. Siiski ei pruugi see alati nii olla või nii jääda. Asi pole selles, et põhjavesi oleks riknenud, põhjus seisneb hoopis vanade majade veetorudes. Vanade torude kaudu liikuval veel on unikaalne maitse ja lõhn. See on raud, mis vee kaudu meie organismi jõuab. Inimese organismi see ei kahjusta, kuid see koormab torustikku ja kodumasinaid.

Lõuna-Eestis on tihti probleemiks, et veekannu tekib katlakivi, ja seda on vaja eemaldada. Katlakivi tekib, kui klooris on kasvanud ioonide hulk. Inimesed saavad igapäevaselt kloori soolast, seega joogiveega lisakloori tarbimine ei ole vajalik. Ei juhtu midagi, kui natuke katlakivist vett tarbida, aga parem oleks kasutada puhastusvahendeid ja katlakivi eemaldada. Siis on veel ka parem maitse.

Karedas vees on palju magneesiumi- ja kaltsiumiioone. Magneesiumi peamine ülesanne on tõhustada lihaste ja närvide tööd, reguleerida vererõhku ning toetada immuunsüsteemi. Kaltsium aitab luid tugevdada ja murdumisel kiiremini parandada. Kahjuks ei ole magneesium ja kaltsium head kodumasinatele. Neid eemaldades muutub vesi pehmeks, kuid ka sellel on oma plussid ja miinused. Liiga puhas vesi ei sisalda enam inimestele vajalikke toitaineid.

Paljud inimesed kipuvad pruuni lõhnatut vett nimetama saastunuks (nt Suur-Emajõgi), kuid nii see pole. Lõhnatu pruun vesi sisaldab liiva- ja savilisandeid, mis tulevad veekogu põhjast. Selline vesi ei ole mõeldud joomiseks, kuid selles saab ujuda ja seal elavad erinevad kalaliigid. Pruun lõhnatu vesi võib tulla ka vanadest kaevudest või puuraukudest. Nii mõneski külapiirkonnas saadakse sellist vett veel praeguseni, kuid tehnoloogia ja torustikud on vananenud ning seda vett ei tasu juua.

Filtrid

Kaubanduses on saadaval filtreid, mille eesmärk on puhastada vett. Kuna vee koostises olevad ained on erinevad, on vee efektiivseks puhastamiseks vaja erinevaid filtreid. Tundmatu lõhn ja maitse ei pruugi tähendada, et on vaja veefiltrit. Võimalik, et piisab vaid toru vahetamisest. Vee kvaliteedi kontrollimiseks oleks vaja teha test, mis aitab kindlaks teha, mis ained vees on, mida on liiga palju ja mis vajaks filtreerimist.

Kõik veefiltrid toimivad sama loogika järgi: vesi läbib konteineri, kuhu on paigaldatud nn kassett, mis vett puhastab ja väljastab siis puhastatud joogivee. Mehaanilised filtrid eemaldavad veest liiva ja muud tahked osakesed. „Lõhnava“ vee korral peaks kasutama rauavastast filtrit, mida peaks iga 2–3 kuu tagant puhastama. Pehme vee saamiseks kasuta filtrit kareda vee vastu, mis aitab vähendada naatriumi ja kaaliumi sisaldust vees. Bakterivastased filtrid, mis aitavad lahti saada haiguseid tekitavatest mikroorganismidest, kasutavad vee puhastamisel intensiivset UV-valgust.

Allikas: Hange.ee blogi

Soovitused vee säästmiseks

Vesi on väärtuslik loodusressurss, mida kokku hoides säästad raha ja meie ühist elukeskkonda. Alljärgnevalt leiad kavalaid võtteid vee säästmiseks nii kodus kui ka aias.

Köögis

  • Kui pesed nõusid käsitsi, ära lase veel samal ajal joosta.

  • Külma kraanivee joomiseks hoia veega täidetud anumat külmkapis.

  • Pese puu- ja juurvilju pesukausis. Loputusvett saab hiljem kasutada taimede kastmiseks.

Majapidamises

  • Pane pesu- ja nõudepesumasin käima alles siis, kui need on tervenisti täidetud.

  • Kontrolli regulaarselt lekkeid ja likvideeri need esimesel võimalusel.

Vannitoas ja tualetis

  • Eelista vanniskäigule dušši. Vannis kulutad ligi kolm korda rohkem vett.

  • Lühenda duši all käimist 1–2 minuti võrra ning võid säästa vett kuni 12 liitrit päevas.

  • Hambaid või pead pestes, raseerides või käsi seebitades keera vesi kinni. Võid säästa ligi 40 liitrit vett päevas.

Aias

  • Aurustumist aitab vältida, kui kastad varahommikul või hilisõhtul, mil temperatuur on madalam.

  • Võimalusel kasuta kastmiseks eelnevalt kogutud vihmavett.

  • Kasta taimede juuri, mitte lehti.

  • Võimalusel eelista kastekannu automaatsele kastmissüsteemile.

  • Surveprobleemide vältimiseks ära kasta taimi veetarbimise tipptundidel (vahemikus kl 18.00–22.00).

Allikas: AS Tallinna Vesi