Kütteseadme uuendamise toetuse esimene voor avaneb riigi e-toetuste keskkonnas 15. veebruaril kell 9:00 ja taotlusi saab esitada kuni 21. veebruarini kell 23:59. KredEx võtab vastu ja hindab ära eranditult kõik sel perioodil esitatud taotlused, sõltumata nende hulgast. Kohe esimesel päeval esitatud taotlus hindamisel mitte mingit eelist ei anna – taotlustest moodustub pingerida ainult maksustatava tulu alusel.

„Soovitame taotluse esitamisega mitte kiirustada. Kui huviliste arv on esimestel päevadel siiski nii suur, et tõendi taotlemisel tekib järjekord või ei saa riigi e-toetuste keskkond korraga kõiki sisenejaid vastu võtta, saab pisut hiljem rahulikult uuesti proovida. Taotlemise aeg on piisavalt pikk selleks, et kõik huvilised jõuaksid oma taotluse esitada,“ ütles KredExi eluaseme ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu.

Väga aktiivse taotlemise korral võib osa taotlejate ekraanile ilmuda teade „Kasutajate suure arvu tõttu on hetkel ligipääs e-toetuse keskkonnale piiratud. Proovige mõne aja pärast uuesti“. Tegu on riigi e-toetuste keskkonna teavitusega ning sel juhul tuleks hiljem uuesti keskkonda sisse logida.

Kui korduv sisselogimine eri päevadel ja kellaaegadel siiski tulemust ei anna, soovitab KredEx klienditoele sellest märku anda. „Saame juhul, kui taotlemise aktiivsus ületab tõepoolest kõiki ootusi, vajadusel taotlemise tähtaega veelgi pikendada,“ sõnas Reinsalu.

Kütteseadme uuendamise toetust saab alates 15. veebruarist taotleda näiteks moodulahju, soojussalvestava kaminahju või pottsepa ehitatud ahju paigaldamiseks või kordategemiseks ning kaugküttevõrguga liitumise korral radiaatorite ning põrandakütte paigaldamiseks. Vooru kogueelarve on 10 miljonit eurot.

Taotlusi saavad esitada füüsilised isikud ja suurim toetuse summa on 10 000 eurot. Sõltuvalt piirkonnast on toetuse määr kas 50 või 70 protsenti. 70-protsendiline toetusmäär on ette nähtud Ida-Virumaal Jõhvis, Kiviõlis ja Sillamäel, Jõgevamaal Jõgeval ja Põltsamaal, Valgamaal Valgas, Otepääl ja Tõrvas. 50-protsendiline toetusmäär on Tallinnas Pirital, Nõmmel, Kesklinnas, Kristiines, Haaberstis ja Põhja-Tallinnas ning teistest linnadest Tartus, Viljandis, Rakveres, Kuressaares, Keilas, Võrus, Türil, Sauel, Paides, Tapal, Kärdlas, Elvas, Haapsalus, Karksi-Nuias, Kilingi-Nõmmel ja Pärnus.

Toetuse saamiseks peab taotleja elamu olema kasutusele võetud enne 2010. aasta 1. jaanuari. Elamus peab olema lokaal- või kohtküte ja energiaallikaliigiks tahke kütus.

Taotlusvooru kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond. Meetme määruse on välja töötanud Kliimaministeerium, taotlemine avatakse riigi E-toetuste keskkonnas. Info taotlemise tingimuste kohta on leitav KredExi veebist, küsimusi saab esitada eramu@kredex.ee.

Kui toetust soovitakse taotleda õhk-vesi soojuspumba, maasoojuspumba või halupuidu- või pelletikatla paigaldamiseks, tuleb oodata järgmise taotlusvooru avanemist aasta teises pooles.