„Pühadel tuuakse tuppa kuusk, ehitakse maja jõulutuledega, võetakse ette mitu päeva kestev kokkamismaraton ning sätitakse lauale lopsakad dekoratsioonid, mille keskel loovad meeleolu küünlad. Sellesse pealtnäha tavapärasesse jõulumeeleolusse on juba päris mitu potentsiaalset õnnetust sisse kirjutatud,“ rääkis Seesami varakahjude valdkonnajuht Kristel Kobi.

Parketivahetus segab elamist

Kui tavaliselt on veeõnnetuses süüdi ülemised naabrid, vann või lõhkev toru, siis jõuluajal teeb pahandust kuusejalg. Lekkiv kuusejalg tähendab, et kui kuusk ja kingid on läinud, tuleb nii mõneski majapidamises võtta ette põrandakatte vahetus.

„Kõik, mis kuuse all, ei üllata alati positiivselt. Kui kuusejalga täites on põrandale läinud vesi jäänud kuivatamata või on kuusejalg ise varjatult lekkinud, võib see päädida rikutud põranda ja keskmiselt paarituhande euro suuruse kahjuga,“ hoiatas kindlustaja.

Kõik, kellel on kunagi tulnud põrandakatet kodus vahetada, teavad, et tegemist on elamist oluliselt häiriva suuremahulise tööga, mis eeldab kogu toa tühjaks tõstmist.

„Tihti paigutatakse kuuse alla vaip või kuusejalga varjav punutis, kuid nende varjus jäävad pahatihti esmased veelekked märkamata ning veekahjustused saavad märkamatult suureneda,“ selgitas Kobi.

Et kuusega ei peaks välja viima ka parketti, tasub iga päev kontrollida, mis jõulupuu all ja ümbruses toimub. Õnnetuse riski aitab vähendada kuuse kastmine väikese kastekannuga ning kindlasti peaks jälgima, et kuusejalg üle ei ajaks.

Trendikas lauadekoratsioon suurendab tulekahju riski

Kindlustaja sõnul iseloomustavad pühadeaega lisaks lekkivatele kuusejalgadele ka tulekahjud.

Päris tihti saavad tule- ja tahmakahjud alguse küünaldest. Küünlaleek loob küll pimedal ajal õdusat tunnet, kuid kaunistustrendid ja tähelepanematus annavad tihti oma panuse just küünaldest alguse saavate tulekahjude tekkesse. Levinud on olukorrad, kus peomeeleolus põlevad pikad küünlad märkamatult liiga lühikeseks ning süütavad alumisse osasse sätitud dekoratsiooni. Leebemal juhul saab kahjustada laud ja põrand ning kahju küündib mõne tuhande euroni, kuid kaunite lauadekoratsioonide ja küünalde koostöös on ka kordades suuremaid kahjusid sündinud.

„Pühadeaegse tulekahju põhjuseks ei pruugi aga alati olla lahtine tuli. Igal aastal saab mõni tulekahju alguse ka elektriliste jõuluehete vigastest juhtmetest. Turvaliste pühade nimel tasub investeerida kvaliteetsetesse jõulutuledesse ning kontrollida ka kuusetulesid, sest õnnetuse korral põleb kuiv kuusk kui säraküünal ning põleng võtab kiiresti suured mõõtmed. Kodust lahkudes tuleks pistikust tõmmata välja ka elektrilised tuled,“ hoiatas kindlustaja.

Kui küünalde, jõulutulede ja kuusejala turvalisuses veendutud, siis on kõige tähtsam jõulupraadi ahju mitte unustada ning turvalised pühad võivadki saabuda.