Vannitoamööbli valimisel on esmatähtis keskenduda materjalidele, millest mööbel on tehtud. Geberiti esindaja Priit Roostalu sõnul peaksid need materjalid olema niiskuskindlad, et taluda vannist või dušist pritsivat vett ja niiskust, mis võivad mööblile kahju teha. Mööbli praktilisus ja mugavus on valikul samuti olulised, ning viimasena tuleks arvestada välimust.

Niiskusest tingutud kahjude ennetus vannitoas nõuab funktsionaalset mööblit. Ehkki stiilne ja visuaalselt köitev vannitoamööbel on ihaldusväärne, on praktilisus siiski esmatähtis. Niiskuskindlad materjalid on siinkohal hädavajalikud, muidu võib mööbel paisuda ning kahjustuda, põhjustades probleeme uste ja sahtlite korraliku sulgumisega. Arvestades, et niiskus on vannitoas alaline nähtus, tuleks vältida keerukalt disainitud mööblit ja seadmeid, millele on raske ligi pääseda ja puhastada. „Miks? Sest aja jooksul võib neis raskesti ligipääsetavates kohtades tekkida veekondensaat ja hallitus,“ märgib Roostalu.

Ta soovitab vannitoa kujundamisel seada prioriteediks seadmete ja mööbli tõstmise põrandast kõrgemale ning võimalusel kinnitada need seina külge. See aitab vältida mustuse ja niiskuse kogunemist raskesti puhastatavatesse kohtadesse. Lisaks aitavad rippuvad seadmed ruumi visuaalselt avardada.

„Oleme tähele pannud, et WC-poti tagune põrandapind kipub aja jooksul koguma tolmu, kondensaati, erinevat mustust ja isegi hallitust. See on tingitud asjaolust, et kitsastes tingimustes on WC-poti taga olevaid kohti keeruline põhjalikult puhastada. Kui aga pott ja muu vannitoasisustus ei asetu põrandal, vaid on seina külge kinnitatud, laheneb see probleem. Nii muutub puhastamine palju lihtsamaks, kuna seisev niiskus kaob ja saavutame hoopis teistsuguse puhastustulemuse,“ selgitab Roostalu.

Vannitoas olev hallitus on ohtlik lastele ja vanuritele

Eksperdi sõnul levitab hallitusseen eoseid keskkonda, mis idanevad ja tungivad materjali pinnale, kahjustades selle struktuuri. „Hallitus võib olla ohtlik väikelastele ja eakatele, kelle immuunsus on madalam. See võib põhjustada astmat ja teisi hingamisteede haigusi. Paljud inimesed ei tea, et nad on hallituse tundlikud enne, kui areneb välja allergia,“ lisab Puhastuseksperdi juht ja koolitaja Helge Alt.

Levinumad hallituse kasvukohad on plaatide vahelised tühimikud, vanni ja seina vahelised silikoonitihendid ning vannialused põrandad. Oluline on hoida need ja teised niiskust koguvad kohad puhtad ning kuivad. Kui avastate siiski hallituse, on soovitav kasutada professionaalseid puhastusaineid, vastavalt tootekaardil toodule ning sobilikke isikukaitsevahendeid. Suurema leviku puhul tuleks pöörduda spetsialistide poole.

„Hallitusseente eoseid ei tohi hõõruda kuiva lapiga või puhastada „natuke“, kuna need võivad kergesti õhku paiskuda. Puhastamisel tuleb järgida kasutatava aine tootekaadil toodud infot, ning olulisel kohal on ka mehhaaniline puhastus. Paraku alati ei pruugi õnnestuda hallitust täielikult eemaldada, sageli võivad jääda pinnale pigmendilaigud või tuleb hallitus siiski kergesti tagasi. Vahel on abiks silikooni asendamine hallitust tõrjuva lahendusega,“ märgib Alt.