Praegu on just käes aeg, mil tehakse ettevalmistustöid kevadel ees ootavate ehitustööde jaoks. See tähendab ka materjalide valimist. „Tihti näeme, et inimestel on silme ees mingi pilt oma ideaalsest kodust. Selle sisse ei mahu aga mõnigi kord rohkemat, kui hoone visuaalne väljanägemine. Õige fassaadimaterjali valimisel on esteetika kõrval oluline, et sellega käiks käsikäes siiski ka muud tähtsad aspektid nagu näiteks funktsionaalsus, vastupidavus ja hooldusvajadus,“ selgitas Cedral voodrilaudade ekspert Hanno Kruusimaa.

Viga nr 1: Kohaliku kliimaga arvestamata jätmine

Üks suurimaid vigu fassaadimaterjali valimisel on kohaliku kliima eiramine. „Eesti on küll väike, aga ka siin kogevad eri piirkonnad teistsuguseid temperatuure, niiskust, sademeid ja muid keskkonnategureid,“ märkis Kruusimaa. Materjal, mis sobib pigem kuiva kliimaga, võib olla sobimatu rannikul või niiskes piirkonnas. Näiteks võib puit kõverduda ja mädaneda niiskes kliimas ning metall võib soolase mereõhu käes kergelt roostetama minna.

Viga nr 2: Välimuse eelistamine funktsionaalsusele

Kuigi esteetika on oluline, võib selle eelistamine funktsionaalsuse ees põhjustada probleeme tulevikus. Mõned materjalid võivad visuaalselt võluvad olla, kuid nõuavad suurt hooldust või vananevad kiiresti. Ilusa väljanägemise ja praktilisuse tasakaalu leidmine on eduka fassaadimaterjali valiku võti. Õnneks on siinjuures aja jooksul välja arendatud üha rohkem tooteid, mis olukorda muudavad.

Viga nr 3: Hoolduskulude eiramine

Paljud fassaadimaterjalid vajavad sageli pidevat hooldust, et säilitada kena välimus ja ehituslik terviklikkus. Nende hoolduskulude arvesse võtmata jätmine võib kaasa tuua ootamatud rahalised koormused. Näiteks võib naturaalne puitfassaad nõuda regulaarset värvimist või kaitsekihi pealekandmist ja selle eiramine võib tähendada hilisemaid kalleid remonditöid. On oluline arvestada pikaajaliste hoolduskuludega, valides fassaadimaterjali, et vältida ootamatuid üllatusi tulevikus.

Viga nr 4: Vastupidavuse tähelepanuta jätmine

Vastupidavus on aspekt, mida ei tohiks kunagi alahinnata. Kuigi mõned materjalid võivad alguses olla odavad, ei pruugi need ajale nii hästi vastu pidada. Arvesta oma valitud materjali oodatava elueaga.

Viga nr 5: Keskkonnamõju mittearvestamine

Üha olulisem on arvestada oma hoone ja seega ka fassaadimaterjali keskkonnamõjuga. Mõned materjalid on säästlikumad ja keskkonnasõbralikumad kui teised. Kasutades ümbertöödeldud või kohalikke materjale ning energiatõhusat viimistlust, saad oma süsinikujalajälge vähendada.